divendres, 13 de juny del 2008

Catalanisch

Quasi res.
Potser ni tan sols ho sabieu, i en visitar el blog us heu sorprés en vore allò d'Air Berlin, ara bé l'explicació.
El govern balear va demanar a través de carta a diverses companyies aèries que operen a les Illes que inclogueren el català a les seues revistes, ja que "el català i el castellà són les dues llengües oficials a les Illes, i per tant s'haurien de respectar totes dues igualment".
No obstant, el director d'Air Berlin va contestar amb un editorial del director, Joachim Hunold, i una vinyeta humorística. i per si era poc, s'ha permés parlar de política lingüística i distribució territorial de l'Estat espanyol.
Amb això l'ex diputat d'ERC, Joan Puig ha posat al seu blog un logotip lleugerament modificat de l'aerolínia i que ens anima a difondre. La modificació està composada pel real logotip de l'aerolínia amb una esvàstica.
La cosa passarà pel jutjat- ha anunciat Hunold.
Però Hunold no ho ha deixat ací, que si hi ha massa poder en mans de les autonomies, que l’espanyol està desapareixent en alguns pobles, que si molts pares no poden escolaritzar els seus fills en la llengua que volen… Això és cert, més de 90.000 xiquets valencians no podran cursar els seus estudis en valencià. Però d'això Air Berlin no pot fer res, queda en mans de la Conselleria d'Educiació.

No obstant, he de dir que he volat alguna vegada amb Air Berlin, i no és que no parlen català, sinó que no parlen cap llengua que no siga l'alemany. A la propera ho pensaré dos vegades.

13 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Anna,
Les coses a les Illes són per sort molt diferents i, millors que al nostre benvolgut País Valencià.
Sense anar massa lluny tenen una direcció de política lingüística que funciona amb una digna normalitat, l'ensenyament és en català, sense tenir cap problema ni un amb el nom (es veu que l'índex d'ignorància és menor en la població, dic jo?)
Sense dir que sòc una de tants i tants professors valencians que arribem a les illes, mitjançant unes borses de treball que realment funcionen.
En la mateixa línia de Jordi,també t'anime a què estudies Fil. Catalana. Jo ho vaig fer, perquè m'agradava molt la literatura indistintament de quina fora la llengua. Em vaig decantar per la Catalana, perquè és la llengua amb la que el meu cap pensa, és la meua, la dels meus sentiments sense traduir.
Ho tornaria a fer, tornaria a estudiar-la.

Besades,

Anna Igualde.

Anònim ha dit...

Hola Anna!
T'he trobat casualment al Vilaweb per cert, enhorabona això no ho aconseguix qualsevol.
Pel que he vist del web, està molt ben fet i les entrades ben interessants.
Res més, a vore si ens veem prompte, que amb allò de no estar ja a l'institut...
Moltíssima sort en els exàmens, encara que estic segur que la teua mitja superarà àmpliament el 8.
Ens veem al superior el dissabte que ve?
Fins aleshores, un bes enorme guapíssima i a continuar així!

Nelo ha dit...

Jo també et felicite. Gràcies al teu blog m'he assabentat millor de com ha estat la notícia (els 15 segons del Notícies 9 em deixarem amb la mel a la boca). He vist com la dreta ha mostrat el seu respecte i educació en el blog de Joan Puig, tu per sort tens altre tipus de públic, i això ho has aconseguit fent el "Jo, Annota Martorell" com tu saps. Ara me n'adone de la gran perosna que he conegut gràcies als blogs, i que gent com tu és la que també fa País per la xarxa. M'has de contar coses dels estudis em sembla, oi?. Ja xarrem, besets i a vore si et passes pel ca' Nelo: http://nelogomez.blogspot.com

Anna ha dit...

Hola als tres, la política- si em permeteu l'expressió- d'este blog ha canviat, i des d'ara contestaré els comentaris que puguen respondre's.
Anna,
M'ha alegrat trobar-te per ací!
És aquesta, la seua política lingüística, la que ha proposat canviar la llengua de les revistes. Això ací ni se'ns ocorre. No poc vaig estar a Mallorca i en anar a comprar a una tenda de Palma un cartell que deia "estem oberts a la llengua" ens convidava a entrar.
A l'hotel coneguerem un mallorquí dretà-dretà que encara que el català no el solia usar, sabia què "parlava". Recorde les llargues converses amb ell i unes parelles de catalansamb especial enyorança.
Gràcies per aconsellar-me fer filo, no eres la primera que m'ho ha dit, ja està més que decidit. Ja em contaràs alguna experiència a les Illes, m'interessa moltíssim.
Joan Císcar? Inimaginable...! Què fas tu per ací? Com va, suecà? La veritat és que sí, amb allò del Bat..vulgues o no...ens vorem al "supe" per descomptat. Moltes gràcies.
Nelo,estem ací per a informar- i com li dic a mon pare," ja hem vist Ca(mps)nal 9, ara toca informar-se"-.
Altrament, moltíssimes gràcies per les teues paraules, em recorden al Lluís que tu i jo coneixem :)
Ho faig sovint, a vore quan reparlem i em contes com han anat les coses.
Us done les gràcies i us envie una besada ben forta,
Anna.

Jordi Puig ha dit...

Anna,
entre en la conversa per apuntar-li a l'altra Anna -Igualde- que evidentment no es pot parlar amb tanta lleugeresa "de l'índex d'ignorància de la gent". L'actual situació és conseqüència, entre altres molts factors, d'una estratègia de la dreta per a fer-se amb el poder quan no tenien suficient base social, a la transició; i també, perquè no, en alguns aspectes, d'una manca de valentia de l'esquerra (?), que va arribar a governar amb majoria absoluta i haguera pogut deixar algunes coses clares, com quedà establert, per exemple, a l'estatut balear.

En fi, continuem parlant. Anna -Garcia-, continua amb el blog! :)

Anna ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anna ha dit...

Hola Jordi,
Jo estic d'acord amb Anna i també amb tu.
Dóna la casualitat que estic llegit un llibre molt molt capficat en este tema, potser l'heu llegit ja, va publicar-se l'any 2002 " El valencià és una llengua diferent?"- no és secessionista- és de Maria Josep Cuenca, si no ho heu fet, llegiu-lo.
Contava, per exemple, com Pla va fer costat a l'Institut Ramon Llull, i després declarava que valencià i català no eren el mateix a La 2. Que té molta relació amb allò de la valentia de l'esquerra.
Haurem...d'esperar?
Per si no ho heu fet, llegiu el xicotet text que he posat a l'esquerra, és fantàstic: JF Mira.

Salutacions i gràcies per haver comentat! Una besada

Joan ha dit...

Anna, com sempre MAGNIFICA. Jo he fet moltes vegades el vol Madrid-Palma-Nuremberg amb Air Berlin però això s'ha acabat. ...

Nelo ha dit...

Per continuar este diàleg de comenatris li diré a Anna (l'ama del blog) que jo sí m'he llegit eixe llibre, que va semblar-me molt interessant, i que va aconseguir que més d'un dels meus companys/es de classe que prediquen això del "el valenciano no es catalán" canviaren d'opinió. I et diré també que ens espera una oxateta o un granitzat este estiu per vore'ns, que fins el proper 25 d'abril queda massa.

Taverner ha dit...

Mira que volar en Air Berlin... això on s'ha vist?!
:P

Anna ha dit...

Hola Joan, jo també he canviat de parer ara.Per cert, des de València també ixen vols cap a, al meu parer, la millor ciutat del món, Berlín. Moltes gràcies.

Hola Nelo, s'està posant interessant, ho sé i conteste els comentaris abans..
El llibre és fantàstic, un altre que també està molt bé és Dolor de Llengua, té sobre unes 400 pàgines, però és un dels millors llibres que he llegit, gràcies a ell ara llig i això que de vore'l tan gros em desanimava bastant... Pel que dius del canvi d'opinió... els meus companys de classe no diuen bestieses "d'eixes" potser és perquè enguany hem estudiat des del moment en què va nàixer la llengua, no ho sé, qui sap.
Prendre alguna cosa? Quan vulgues, com que no hem d'estudiar este estiu...^^!Tens raó, el 25 d'abril està massa lluny. Ara bé, espere que eixe dia menges kebab :S.

Salutacions a tots dos i gràcies per haver comentat.

Nelo ha dit...

hahahaha d'acord doncs. El Dolor de LLengua també me'l recomanà a mi un amic i paregut a eixe títul vaig encetar a llegir el "Mal de LLegua" de Tusón, però amiga, eixe se'm va fer una miqueta me´s pesat i no ho acabí. Corto y cambio. Que continue este debat sobre llibres sociolingüístics.

Anna ha dit...

Tots els que hi ha per ací són filòlegs i estan parlant els que no són res, ja veus!
També m'han parlat d'ell, una xica de València, tinc entés que és molt semblant. Si aquell se't va fer pesat probablement també se't farà este no obstant, recomane llegir fins la pàgina 100-150 aproximadament. Altrament, no et recomane el d'Èric perquè el to que va usar en la carta fou lleugerament amenaçant. No me l'he acabat, perquè vaig perdre l'interés.

Guy, això no es repetirà més, segur.