dissabte, 17 de gener del 2009

Volíem un suc de taronja

---Hola, un café i un suc de taronja.
---¿Cómo?
---Un suc de taronja i un café.
---Será un zumo de naranja –posant émfasi en les paraules.
---És el que he dit: un suc de taronja.
---A mi me habla en español.
---És una ordre?
---A mi me habla en español.
---Jo parle català.
---No le entiendo y no tengo porque hablar catalán.
--- Si no m’entens, com és que em respon tot el que dic?
---Usted tiene la obligación de hablar en español porque estamos en España.

Quan hom diu açò -el recurs de la ignorància- és el moment de somriure i anar-se’n, ja hem guanyat. Jordi no se’n va anar perquè, tot i que el vaig obligar a anar-nos-en, ens va acabar servint el que demanàvem –la crisi, tot i la ideologia, impera pertot. El problema és que en el bar hi havia mitja dotzena de persones més, entre les quals una parella de la Guàrdia Civil, i totes es van revoltar contra ell. Primer ho va fer un home que hi havia al seu costat dient que “Estamos en España” i que tenia l’obligació de parlar en espanyol perquè el català, el basc i el gallec només són oficials ‘en sus comunidades’. Va respondre-li que estàvem a la Platja de Gandia i que parlant en valencià estava parlant la llengua local. Aleshores es va veure obligat a recórrer als despropòsits: que la llengua de Gandia és l’espanyol, no el valencià, que el valencià és una llengua diferent del català i que el nom de la Platja de Gandia és Playa de Gandía.

No hi ha dubte que va ser un suc molt accidentat, perquè la cambrera, buscant amb la mirada la complicitat dels guàrdies civils, li deia que “hablar en español es una cuestión de educación y usted no tiene educación”. Naturalment, va haver de dir-li que l’única persona que no tenia educació era ella per negar-se a entendre la llengua del país on viu des de fa anys. Aleshores, abrandant-se per damunt de la barra, va dir: “Váyase usted a la mierda”. Per sort, els insults no fan ni fred ni calor. Tant verbals com escrits. Són l’expressió de la impotència. Finalment, com no podia ser de cap altra manera, van intervenir dient que teníem l’obligació de parlar en espanyol. Jordi, però, els va respondre que no, que no en tenia l’obligació perquè era al seu país i perquè la llengua que parlava era oficial al País Valencià. També els va recordar l’article 14 de la Constitució, que diu que ningú no pot ser discriminat per raó de naixement. Però no l’escoltava. També s’hi va afegir el seu company, que em va dir que els racistes érem els catalans. Era evident que la discussió havia entrat en un atzucac. Una situació massa desagradable, perquè res no hauria passat si Jordi, en lloc de parlar en valencià, ho haguera fet en francés o en alemany, per exemple. En aquest cas, la cambrera hauria fet mans i mànigues per entendre el significat de ‘café au lait’ o ‘kaffee mit Milch’. Però, acostumada com estava que els catalanoparlants sempre demanem perdó per existir –talment com ho faria un negre avergonyit de la seua pigmentació-, els racistes espanyols es van revoltar contra ell i el van considerar un negre insubmís. I tot per un simple suc de taronja. De fet, si va eixir-ne ben parat, tot i ser sis contra un, va ser per la serenitat que li donava creure fermament en el que deia. Ells odiaven el seu país i la seua llengua [els de Jordi, clar], però es defensava amb tant de convenciment que es van desconcertar.
Després d’ingerir el suc- que sumava patriotisme a la situació- pegant una volta, la situació feia fàstic. Joves creients en el déu GAV amb sons estranys i aliens a la boca- cacofonies!. Cap paraula en valencià, cap mostra que són valencians. A açò aspiràvem? La Gandia d’Ausiàs, Joanot i Roís està soterrada sota una capa grossíssima de mentides i vergonyes lingüístiques. De què va valdre el seu esforç? Cada vegada ser valencià implica menys. Et planteges el per què de tot, per què perdre el temps si l’esforç mai no el coneix ningú –qui sap si ho farà. I en eixe moment, escoltes algú parlar la teua llengua pel carrer i el cor et dóna un bot. Somrius. Molt. Com el millor moment de la infantesa. Tots ells fets en valencià. Este post homenatja a Jordi, va ensenyar-me que poques coses inspiren tant de respecte com el respecte que una persona sent per ella mateixa.

5 comentaris:

SeaSirens ha dit...

Pues si, el teu amic té tota la raó, sobre la seguretat en un mateix.
La veritat es que es molt decepcionant trobar-se en una situació així, ja que això et deixa entreveure, cap a on va encaminat el progrés a tots els nivells, ja que aquest n'implica d'altres.
En fi, jo m'hi trobo per aquí y per allà de personatjes així, però que hi hem de fer? Només podem ser com el teu amic Jordi, la llástima és que tinc la duríssima sensació, de que no s'acabarà d'erradicar.

M'ha agradat el teu post.

B7s!!

Nelo ha dit...

Jo els haguera fet perdre els diners de les dos consumicions, així a la propera triarien entre ser un "bon españolito" o guanyar-se els calés. D'alguna cosa s'ha de traure profit de la crisi...

Josepska ha dit...

Anna res d'anar-se'n!!
Vaig a comentar-te 2 o 3 cosetes simples i insignificants que fan que tots eixos borregos i desertores del arao de.. a mi en español... son uns ignorants de merda.
Simplement posant Gandia al google.ES -si, és el domini d'espanya- ix com a primera plana web un títol que posa, AJUNTAMENT DE GANDIA, entres i soprenentment la web està en valencià -després si vols la canvies al castellà, però d'entrada està en la llengua que està-. Això ja diu que a Gandia es POT parlar valencià.
Continuant al google, entrant al wikipedia a la definició de Gandia, voras com a la part dreta hi ha una tabla i a una de les caselles diu: Predom. ling. oficial Valenciano...
I per lo de playa de gandia. Que miren els cartellets d'informació turística a ver su pone playa o platja...

Ja em diràs quin lloc és i a l'estiu anirem i li demanarem sucs de taronja, que a mi m'agrada molt :P

Joan ha dit...

Com veus, el que jo deia al meu blog esdevindrá una realitat aviat.
Et deixe tambè un link cap un incident paregut que vaig viure a Valècia - Maig 2007.
http://alventdelmon.blogspot.com/2007/05/historia-real-al-mateix-cor-de-la.html

PERE BLOG ha dit...

ei,buenu a Catalunya aquets comportaments son poc habituals i nomes se solen dar en grans ciutats i en llocs molt determinats.
salut!