diumenge, 16 de març del 2008

Falles? Això què és?


Arran de la eminència de les festes falleres, us oferisc estes línies, alhora que us desitge unes molts bones festes.

Les falles es planten als carrers, i són monuments o escultures, fetes, tradicionalment, de fusta i cartó, encara que en l’actualitat es fan, majoritàriament, de poliestiré i fusta. Estos monuments han d'estar plantats abans del dia 15 de març, dia en què el jurat visita les falles per tal de jutjar quina és la millor. Esta selecció es fa per seccions a partir del pressupost amb què compten. Les falles es cremen el dia 19 de març per la nit, nit de Sant Josep.



Una de les característiques més visibles, és l’ambient festiu que s’hi viu.
Els carrers fan olor a pólvora i es veuen músics per tot arreu, ja siguen bandes, xarangues o colles de dolçainers i tabaleters. En els dies de falles, és típic tocar el pasdoble El Fallero.
De coets se’n veuen de tot tipus: en forma de mascletà, castells, traques o simplement tirats pels xiquets- estos coets es venen als quioscs-. I es tiren a tothora, pel matí (despertaes), migdia (mascletaes) de nit (castells) i entre hores (bombetes i xinets: els xiquets, parelles,fallero, etc).







Pel que fa als fallers, durant tot l’any fan sopars, però és per març quan aquests augmenten. Els dies de falles, els fallers visten amb una vestimenta tradicional.
Les dones duen vestit de fallera, amb delicats brodats, i pentinats clàssics de valenciana. Per als hòmens és més senzill i pot ser un brusó i un mocador (llaurador), el vestit de gala (col•loquialment denominat panderola, pel seu color negre) o cada dia més freqüentment amb el vestit de saragüell.



Les festes falleres van nàixer a partir de la crema que es feia als carrers dels gremis, per tal d’eliminar els productes que els artesans no volien, Aixa com donar la benvinguda a la primavera.
Són originàries de la ciutat de València, però hui en dia se celebren a quasi totes les ciutats i poblacions grans de la província de València, i algunes d’Alacant i Castelló.
Però també a altres països, com ara Argentina, amb motiu de l’existència de valencians per allà.

En totes estes ciutats hi ha una Junta Central Fallera, que organitza i regula tots els festejos. Existeixen moltes categories per a la competició de diferents premis a les falles (general, ingeni i gràcia, enllumenament, etc.) a més d’un únic premi, en què s’escull el millor ninot i s’indulta: el ninot indultat.
Hi ha dos tipus de falles, les grans, i les infantils, en correspondència a l'existència d'una fallera major i una fallera major infantil per cada casal faller.

A les falles sol fer-se una crítica a allò que ha passat durant l’any. I hi posen textos que solen ser en valencià, i generalment, estan farcits de faltes.

En els dies de falles es nota un especial sentiment valencianista, els fallers- que solen parlen castellà- posen en pràctica allò que van aprendre a l’institut(solen gastar paraules com nano, xicon,i tot allò que siga bast), beuen burret i cassalla i juguen al truc i al bac i tiren coets, molts.

També, durant els dies 17 i 18 a València, i a la resta de ciutats només el 18, es fa l’ofrena, en què les falleres ofereixen flors a la Mare de Déu dels Desemparats, la patrona. I què acaba el primer dia, en entrar la Fallera Major Infantil, i el segon quan entra la Fallera Major. Els músics, en passar per la plaça on està la Mare de Déu (Plaça de la Reina) toquen el pasdoble València. (Canal 9 la retransmet íntegrament).



A continuació, i per tal d’acabar, us oferisc la mascletà que Borredà va disparar a València el dia 10 d’enguany.




I repetisc, que passeu unes molt bones falles!
Ens veem a València.

2 comentaris:

Nelo ha dit...

Yo ser un guiri y gustar mushou tu esplicasion de fallas en idioma tuyo.

Xiqueta, que m'ha quedat tot clar! molt bé la classe fallera. :P

Taverner ha dit...

T_T
A mi no em comentem...
Està bé la teua "Falles per a visitants" (en valencià) :p