dimecres, 29 d’octubre del 2008

El Carxe és valencià

Fa uns dies, parlant amb uns murcians, va eixir el tema d'El Carxe, si era o no territori valencià.
Ells dien i redien que ni, perquè allí no s'impartia classes en valencià.
Jo els redia que ho era perquè les seues gent parlaven i parlen valencià, malgrat estar a prop de llocs on no s'hi parla, almenys majoritàriament.
La discussió no va arribar enlloc.
Desafortunadament tampoc no hi ha massa informació a Internet sobre açò

Des de la Viquipèdia es diu...
"El Carxe és una serra de 1.371 metres d'altura i que dóna nom a una zona dels municipis murcians de Iecla i Jumella a l'Altiplà i Favanella a l'Oriental on es parla valencià de forma continuada des del segle XIX. També és el nom de la partida menys xicoteta d'aquesta zona. Té una superfície de 310 km2 i 697 habitants empadronats (2006).

LLENGUA

Gràcies a les investigacions sociolingüístiques dutes a terme per Pere Barnils i Antoni Girera, es creoneix per primera vegada la seua existència com a zona de parla catalana en la publicació el 1919 de "Dialectes Catalans", i el 1921 d'"El valencià", respectivament en el "Butlletí de Dialectologia Catalana VII". Posteriorment, Manuel Sanchis-Guarner analitzaria en profunditat les características dialectals pròpies. Malgrat que el valencià no té reconeixement oficial a la Regió de Múrcia, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua imparteix classes de valencià a Iecla, a petició del mateix Ajuntament."


A Arrels, Punt 2, es podia vore...


I a Ràdio 9, malgrat dir llengua valenciana, es podia escoltar...


Jo, per la meua part dic..

4 comentaris:

Vent d Cabylia ha dit...

Això és com dir que els valencians som catalans perquè parlem català. Doncs no, som valencians de la mateixa manera que els del Carxe són murcians tot i parlar valencià. Llengua i identitat van cadascuna per una part, tot i que és evident que la llengua crea uns lligams i unes simpaties ben grans. En este mp3 podràs sentir una dona i un home del Carxe afirmant la seua 'murciania'.

Anna ha dit...

Hola Vicent,
crec que tens part de raó, per parlar valencià no són valencians, està clar. Per defecte, més que valencians, haurien de ser catalans, hauríem.
Però jo ho mire per un altre costat, m'atreviria a considerar-los més valencians que molts valencians pel que es veu en en Arrels, també hi haurà de tot, està clar. Però volent aprendre mitjançant cursos el valencià, ja és un pas important, "vol dir alguna cosa", crec jo. D'una manera o d'una altra, es senten valencians.

Sí, l'àudio és el mateix que he posat jo.És cert que els homes que hi parlen es consideren murcians, inclús contesten més prompte que a la resta de preguntes, però els senyors d'Arrels es consideren valencians-murcians. Altrament, els xics murcians, que n'és més d'un, que he nomenat abans, m'han comentat que per allà també hi ha qui es sent valencià, valencianista inclús.

Anònim ha dit...

és força interessant això

m'ha agradat.

Nelo ha dit...

Quin treball de documentació que has fet ;) Disculpeu la meua ignorància, però en eixes zones el que es parla és el conegut com panotxo? O el panotxo no existeix?. Aprén lingüística amb Annota Martorell.