dijous, 3 de gener del 2008

2008, any Jaume I



Ara que estem deixant el 2007, millor dit, ja l’hem deixat,és moment de fer balanç. Sí,ho sent, tothom ho està fent, però..ànim, tan sols és una vegada a l’any.

Pensant-ho bé, cada any té el seu recordatori a algun fet mitjanament transcendental per a algú d’algun lloc remot, cada any és diferent, pensen alguns.
Sí, enguany també és un d’eixos, enguany fa 800 anys que a Montpeller va nàixer el rei-conqueridor, Jaume I.
I vaja! Comparant-ho amb el 2010 (crec recordar) que a Gandia es celebrarà el natalici del naixement de Sant Francesc de Borja- patró de Gandia- em sap a poc, o a res. Comparem!
A Gandia per Fires tots els anys fan un mercadet renaixentista a les proximitats del Palau- ambientació borgista, vaja-; es fan teatres on els Borja són els protagonistes, Gandia es vist de festa, dues setmanes on teatre, fira, mercadets, animacions de carrer i concerts es barregen, quan algun càrrec polític visita la ciutat tot fa recordar que allà va viure Sant Francesc, ja s’han demanat subvencions al govern central per a poder costejar la gran festa que viurà Gandia tot és poc, estan de festa, estan orgullosos del seu patró i li dediquen les seues festes; al lloc més cèntric de la ciutat hi ha un monument d’ell amb la seua família (una xicoteta crítica: a Gandia hi ha monument a Ausiàs March, que era de la comarca, però ni Joanot Martorell ni Joan Roís de Corella en tenen, i això que ells sí són de Gandia, per a quan un monument a tots dos, Orengo?)

(La foto és del monument que Jaume I té a una plaça de Palma, allà l'estimen més...)Anem a l’any Jaume I, sé que molts se n’haureu assabentat gràcies a estes línies. Cada any, arreu del país hi ha una sèrie d’actes per a demostrar que almenys un dia a l’any som valencians: la processó i l’entrega de premis (enguany un dels “afortunats” ha estat el rei) a València per exemple,on si ho estàs mirant per Campsnal 9, voràs un riu de gent amb senyeres (amb blau), i en arribar al monument que a València té el rei-conqueridor(res comparat amb el del Cid, sí som espanyols) comencen amb l’homenatge i després, el himne regional -per ofrenaaaaar...- i per a acomiadar-se, l’himne espanyol, obvi, per tal d’obrir boca per al 12, i després a casa, que ja és hora de dinar!
A les ciutats homenatge i un passacarrer, no fer-ho provocaria un allau de critiques.
Als pobles és pitjor, una cercavila o ni això –tot depén de qui mane-.

Sí, està clar que ha plogut molt -massa-, hem estudiat el nostre naixement com a poble i la nostra mort (potser anunciada), ara intentem tornar a nàixer; una mena de Renaixença light, però som pocs, molt pocs. Però a Irlanda també eren pocs,però la dura situació política sumat a què el grup nacionalista era el més estable, dugueren a la independència. Per altra banda, el gaèlic, estava quasi perdut, i ara,res queda d’això, és l’única llengua oficial a Éire.
Mai he oblidat una frase que em va dir un (gran) professor d’història a propòsit del nostre nacionalisme: dels valencians fes el que vulgues, dels aragonesos el que pugues i dels catalans el que et deixen fer(comte-duc d’Olivars)
Era, ho torne a dir, una mort avançada. Ara, res ha canviat massa, sobretot comparant-nos amb alguns veïns, com Catalunya o Euskal Herria, per exemple o Galícia, inclús. Amb l’acord que aprovaren fa ben poc a propòsit dels partits de Nadal entre països mediocres i les autonomies de l’Estat espanyol -menys la valenciana, clar-.

Vaja! Pot ser he sigut un poc pessimista, vaig a contradir-me ara: crec que el 2008 serà un gran any, tothom coneix les meues afinitats amb el 8. Sé que no és bo fer-se expectatives, les eleccions són un bon exemple, però estic segura que aquest, serà un gran any. No us anima pensar en el 2008?

Ho sent, deixe açò ací, tenia un munt d’idees, però el món canvia en un segon, i ho acaba de fer, acabe de rebre una notícia gens grata, i no em trobe amb ganes de continuar. Us deixe amb unes línies que tenia escrites d’abans.

Reconec que estic impacient per vore amb què ens sorprenen estos del Consell.
Serà...un nou parc temàtic? Sense èxit clar,però que importa això?
Ens deixaran sense cadenes de televisió deixant-nos tan sols amb Ca(mps)nal 9(a mode de NODO)?No, per favor! Suïcidi col·lectiu,ja!
O potser la candidatura per als Jocs Olímpics d’Hivern? Ah no! No tenim neu! I dubte que en Fredes...
Aleshores...Que serà? Que serà? Fem recompte: tenim l’America’s Camps, mundial de motociclisme, campionat de vela a Alacant, també el mundial d’atletisme, per tant què és? Ah sí! Me n’oblidava de la Fòrmula 1 (com ho he pogut fer?)
Està clar, és això...amics, Montmeló està molt bé, continuaré anant, i des d’on tampoc es veu gens malament saps d’on és? Des de tv3.
Bé, sé que se us ha “apegat” la tonaeta del que serà, que serà? Us deixe que acabeu esta cançoneta d’infantesa.

Enhorabona Jaume.
Enhorabona valencian(iste)s.

PD: En valencià, front al que tots pensem, no existeix felicitats, cal dir enhorabona. Ni tampoc aniversari, s’ha de dir natalici. Tenim paraula!

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Holaaa! Bé, com estan anant les coses no es pot ser massa positiva, però estic d'acord amb tu q aquest 2008 pot ser un any bo, més q res, xq és un any acabat d'encetar, i com sempre es diu "l'esperança és l'última cosa que es perd".
M'agrada molt llegir les teues línies, seguix així, fan falta persones com tu!!

Salut i endavant!

Beniarres al dia ha dit...

Anna, ja estic al blog bo. Et seguire d'ara endavant i te posat com a blog amic de l'hivern.

Salutacions de Beniarrés. Ja es vegem algun dia

Anònim ha dit...

Eii sol! Ja saps qui sóc..Com et va tot? Ja estàs millor? Saps? Cada dia sóc més republicà, et vaig demanar per a reis, i no t'han portat o no m'has vingut, o com es diga, mai use este tipus de frases,xD. Respecte al blog...què és,que la meua xica tot ho fa bé??alguna coseta he llegit, m'agrà, ja tens un seguidor segur. Gràcies per tot, m'encantaria que ens veerem més sovint, amor, un besot enorme wapíssima! T'estimeeee!

PERE BLOG ha dit...

Bones guapa,anim amb el blog!!els articles pel poc que acabo de llegir son excel·lents,m'has deixat de pedra,AIXO VA PER TOTS ELS VALENCIANS:ANIM I CONTINUEU LLUITANT PEL VOSTRE PAIS DESDE CATALUNYA,SEMPRE US DONAREM SUPORT!!per una terra lliure!
anim amb el blog i endavant!

Anònim ha dit...

Hola! Felicitats pel blog!

Jo també espere que el 2008 vaja millor (el 8 sempre m'ha caigut bé) perquè no vull ni pensar què podria passar si anara pitjor que el 2007 (a més, si perdem l'optimisme, què ens queda? -especialment als valencians-).

Salut!

PS: Sols un xicotet consell: la lletra del blog es fa un poc difícil de llegir amb eixa combinació de colors, no creus? ;-)